Ramadan is voorbij.. Suikerfeest ook! Ramadan 2012 heeft op 20 juli zijn deuren voor ons geopend, waar we overdag niets aten en dronken en op 18 juli zijn deze deuren dicht gegaan om 19 juli het Suikerfeest in te luiden. De benaming Suikerfeest vind ik persoonlijk niet goed vertaald vanuit het Arabisch. Ja, klopt dat er veel zoetigheid op tafel zit, maar letterlijk vertaald betekent het ‘ontvastingsfeest’. Het feest waarin moslims worden beloond na een maand vol bezinning.
Het is echt bijzonder om te zien dat de maag zoveel kan verwerken op zo’n dag als Suikerfeest, maar bij de eerste Ramadandag kost het lichaam moeite om niet te eten. Is ons lichaam er om veel te eten?
Tijdens de Ramadan vallen veel mensen af en helaas komen ook veel mensen aan. De islam stimuleert juist een gezond leefstijl en om na de Ramadan de draad weer op te pakken, valt voor veel mensen niet echt mee. Daarom een aantal tips na de Ramadan en Suikerfeest gezond het jaar door te komen.
- Heb je veel koekjes over? Verdeel ze aan familie, vrienden, buren of collega’s. Meer kans dat je zelf weinig overhoudt zodat je er vanaf gaat snoepen. Een beetje het principe ‘uit het oog, uit het hart’ 😉
- Let op met het het drinken van veel sapjes. Het is warm en voldoende drinkvocht is erg belangrijk! maar teveel suikerhoudende dranken kan wel je gewicht beïnvloeden. Dit heeft ook betrekking op (munt)thee, waar veel suiker ingaat Water blijft op nummer één als beste dorstlesser.
- Heb je na de Ramadan weinig trek overdag, probeer toch regelmaat in de voeding op te pakken en kleine maaltijden verspreid over de dag te nemen.
- Begin met een gezond ontbijt, sla de lunch niet over en kies voor warme maaltijd rijk aan groenten.
- Kom weer in beweging! heb je het sporten even links geparkeerd? trek je sportschoenen aan en ga sporten. Met sporten bedoel ik niet alleen maar de sportschool, maar ook een stevig wandeling en zwemmen etc zijn gezonde vormen van lichaamsbeweging. Ik ga vanavond mijn wandeling samen met Anja, Marianne en Diane weer oppakken en jij?
Liefs,
Samira Bourhaleb-Toub