(dit artikel is eerder gepubliceerd in het Tijdschrift Mzine)
Ramadan kan worden gezien als een soort stage van één maand waarbij je verschillende eigenschappen of vaardigheden verbetert of eigen maakt. Zowel op geestelijk, fysiek, psychologisch als sociaal gebied levert vasten voordelen op. Eén van de voordelen van vasten is dat er schadelijke stoffen worden verwijderd uit het lichaam, overtollig vocht en vet raakt het lichaam tijdens het vasten kwijt. Ook kan het rust geven aan het hart en zenuwstelsel en de bloedsomloop stimuleren. Mensen met allergieën kunnen minder last hebben van hun allergie of zich beter voelen. Daarnaast leer je discipline in je leven te brengen.
Wat betreft voeding is discipline heel belangrijk, je hebt het nodig om jezelf te beheersen bepaalde voedingsmiddelen tot je te nemen of juist te laten staan. Tijdens ramadan heb je geen speciale dieet nodig. De beste voeding is gezonde voeding en niet te vergeten de adviezen van de profeet over eetgewoonten tijdens ramadan.
Regelmaat
De vastenmaand gaat richting de zomer en dat betekent lange dagen. Wat je normaal verdeelt over de hele dag at en dronk, moet je nu in korte tijd naar binnen zien te krijgen. Het lijkt onmogelijk om dit tijdens de Ramadan 3 maaltijden te realiseren, maar als je suhur (ochtend) als eerste maaltijd ziet, iftar als tweede maaltijd en in de loop van de avond een derde maaltijd, dan heb je drie hoofdmaaltijden bereikt. Dit is heel belangrijk om zowel overmaat als een tekort aan voedsel te voorkomen.
Ramadan, waar let je op?
De hoeveelheid voedsel die geconsumeerd wordt.
- ‘De Profeet zei: Als het mogelijk is dan is een derde van de maag voor voedsel en een derde voor drinken en een derde voor iemands adem.
- Juist omdat het lichaam lange tijd geen eten en drinken tot zich heeft genomen is het van belang dat er tijdens een maaltijd niet veel gegeten wordt. Neem dus kleine hoeveelheden.
- Dadels zijn onmisbaar in deze heilige maand. Ze zijn rijk aan koolhydraten, deze geven het lichaam de nodige energie. Goed dus om de iftar met dadels te beginnen.
- Nergens is de eettafel zo uitgebreid als met ramadan. Eet vooral gerechten die het lichaam gewend is.
- Let op de hoeveelheid vet bij de bereiding. Te veel vet eten kan maagklachten geven, ook sterk gekruide gerechten kunnen maagklachten veroorzaken. En voor de mensen die niet willen aankomen is het goed om de hoeveelheid vet te beperken.
- Vergeet niet om een ruime hoeveelheid groente en fruit te eten. Ook voldoende vocht is heel belangrijk.
- Chebakia of baklava is heerlijk, maar machtig en het levert veel energie op. Mensen die diabetes hebben en/of op hun gewicht letten, doen er verstandig aan hier minder van te nemen.
- Voor velen lijkt deze maand helaas een maand van luiheid en veel slapen, maar bewegen blijft belangrijk. Probeer zoveel mogelijk te bewegen, denk bijvoorbeeld aan salat tarawieh verrichten of na het eten even te gaan wandelen. Als je gaat sporten, doe dit dan rustig.
- Ben je ziek of moet je medicijnen gebruiken waardoor je gezondheid door het vasten verslechtert, overleg dan eerst met je huisarts of het verstandig is om te vasten.
- Vergeet niet om voldoende te drinken!
Tenslotte: voeding staat centraal tijdens de ramadan. Een verbod op voeding overdag kan juist leiden tot het op een gezonde manier genieten tijdens de iftar en daarna.
Een gezegende Ramadan toegewenst.
Samira Bourhaleb – Toub